0186 60 19 46          06 30 74 35 04          piawijngaarden@hotmail.com        

Voeding als medicijn

Lees meer

Lees hier nu het verhaal van een cliënt met een ernstige vorm van Ménière en wat gezonde voeding met haar lichaam en haar leven heeft gedaan!De ziekte van Ménière – een aandoening aan het evenwichtsorgaan – zorgt voor aanvallen van draaiduizeligheid, slechthorendheid en oorsuizen. Deze ziekte zorgt ervoor dat je constant valt en vaak niet meer kan dan op de bank zitten of liggen. Een grote belemmering voor het leven; leuke dingen doen met je man die met pensioen is of op je kleinkinderen passen lukt dan niet meer.

Een cliënt heeft deze ziekte en wil graag haar leven weer terug. Na enige twijfel – wat als het afvallen niet lukt? – heeft ze toch de stap genomen om contact op te nemen. Na het gesprek hebben we samen besloten dat het starten met ‘De Eetlijn’ vooral bedoeld is om minder last te hebben van haar Ménière. Een uiterste redmiddel; ze was geestelijk en lichamelijk op door de aanvallen, haar netelroos en ze voelde zich een wandelende suikerpot.

Samen hebben we besproken wat haar doel was, eerst de keukenkastjes aangepakt, alle pakjes en zakjes, potjes groente (deze zitten vol met verborgen suikers) en koekjes en snoepjes weggegooid. Mijn cliënt is gestart met het programma en met behulp van de dag lijsten haar eetpatroon gaan aanpassen en langzaamaan ging het beter: de netelroos verdween en ze kreeg meer energie. Voorzichtig zette ze de stap om weer naar buiten te gaan en te bewegen. Ook dit lukte en het zelfvertrouwen groeide.

Als het beter gaat is het natuurlijk ook makkelijk ook jezelf weer iets te gunnen. Het gevolg? Grijpen naar de suiker en alle oude klachten weer terugkrijgen. Samen zijn we het gesprek aangegaan. Wil je weer op de bank belanden of leuke dingen doen en er zijn voor je kleinkinderen? Stukje bij beetje kwam het besef dat een fijn leven toch het allerbelangrijkste is. De suiker werd weer achterwege gelaten, de energie was er weer en ze werd weer vrolijk. Zelfs lol krijgen hebben in koken kwam erbij, de recepten vond ze heerlijk en eenvoudig klaar te maken en gezond en vers. Tijdens ieder consult zag ik de vooruitgang – en ook in gewicht. Ze viel af, wilde niet meer terug naar de bank en zeker geen wandelende suikerpot meer zijn. Ze heeft geen koekjes en snoepjes meer in huis. En wat een overwinning, met je kleindochter naar K3 in Ahoy. Wat ben ik TROTS op haar! Ze weet dat het niet altijd even makkelijk zal zijn, maar ze is sterker dan ze zelf denkt en ze weet dat ik er voor haar ben als het nodig is en dat geeft haar rust. Dat doe ik met alle liefde!

De essentie van het verhaal is: dat je niet altijd een focus hoeft te hebben op het afvallen, dat het kijken naar wat je wilt bereiken met je gezondheid soms veel belangrijker is.

Wil je ook het roer omgooien, of ken je iemand die hulp nodig heeft? Ik help je graag op weg naar een gezonde toekomst. Dan kun je contact met mij opnemen via pia@shbnet.nl

Groet Pia