Over Mijn Eetroutine

Ik ben Pia Wijngaarden en ik ben orthomoleculair voedingscoach.

Ik help jou graag op weg naar een gezonde toekomst. Wil je graag iets aan je gezondheid doen, maar raak je de weg kwijt in alle diëten, adviezen en voorschriften? Ben je op zoek naar een gezonde levensstijl? Wil je meer energie, een betere balans tussen lichaam en geest, of gewoon lekkerder in je vel zitten? Elke dag lees je zoveel informatie over voeding, dat de meesten door de bomen het bos niet meer zien. Wel brood, geen brood. Een glaasje wijn kan best, of toch maar liever niet. Mag ik nou wel of geen eieren, en hoeveel? En hoe zit het eigenlijk precies met suiker? Veel mensen proberen het ene na het andere dieet. Ze vallen af, en komen daarna weer aan - met rente. Herkenbaar?

Meer energie en beter in balans

Waarom doe ik dat? Ik geloof erin dat iedereen meer energie kan hebben en beter in balans kan zijn, ook als je (chronisch) ziek bent, en dat je dat kunt bereiken door iets aan je voeding te doen. Ik heb dat zelf ervaren: als schildklierpatiënt lukte het me maar niet om af te vallen. Ik leefde van het ene dieet naar het andere. Ik had altijd honger, en ging het eens een week goed, dan kwam er toch weer een moment waarop ik ging snaaien.

Tot ik via een vriendin in aanraking kwam met een voedingsprogramma. Ik was stomverbaasd: wat mocht ik veel eten! En wat voelde ik mij na een paar weken goed! Mijn smaak veranderde - wat ik vroeger zo lekker vond, smaakte nergens meer naar. Ik bruiste van de energie, had geen honger en kon zelfs het lekkerste gebakje weerstaan.

Ook onze dochter, die al jaren darmproblemen had, is het programma gaan volgen. Zo ontdekten we dat ze een glutenallergie heeft, en door het programma is die gluten-intolerantie nu goed onder controle.

Mijn praktijk

'Dat gun ik iedereen!', dacht ik op een gegeven moment. Ik wilde steeds meer weten over voeding, deed de pakjes en zakjes de deur uit en ging alles vers koken. Ik volgde cursussen, en deed de opleiding tot voedingscoach. Ik begon mijn eigen praktijk, waarin ik inmiddels prachtige resultaten heb geboekt, zoals een cliënt met diabetes type 2 die veel minder insuline hoeft te spuiten en weer leuke dingen kan doen, en een cliënt met slaapapneu, die nu zonder masker kan slapen.

In dit vak ben je nooit uitgeleerd: elke twee weken volg ik een training op het gebied van voeding of over ziektebeelden, en wat je met voeding kunt doen om je klachten te verminderen of soms zelfs helemaal te laten verdwijnen.

Kennis delen

Daarnaast deel ik mijn kennis graag met anderen. Dat doe ik bijvoorbeeld door lezingen te geven bij bedrijven of organisaties, over wat voeding met je lichaam doet, en welke rol voeding kan spelen bij het verminderen van ziekteverzuim. Ook geef ik gastlessen over voeding op middelbare scholen. Er worden regelmatig gezondheidsdagen georganiseerd waarop je kunt zien welke effecten voeding op je lichaam heeft, en ik geef kookworkshops, zodat je zelf kunt ervaren hoe je snel en eenvoudig een gezonde maaltijd op tafel kunt zetten.