0186 60 19 46          06 30 74 35 04          piawijngaarden@hotmail.com        

Kefir, de honderjarigendrank!

Lees meer

Kefir, de honderdjarigendrank!

Kefir, de honderdjarigen drank!

Vandaag gaat mijn blog over wat kefir is en wat het met je darmen kan doen. “Alle ziekten begint in de darmen “, zei Hippocrates. 80% van alle ziektebeelden ontstaat vanuit vervuilde of niet goed functionerende darmen. Ook speelt ook antibiotica hier een rol in, deze breekt ook de gezonde bacteriën in de darmen af. Ongeveer 75% van de Nederlanders heeft darmproblemen, o.a. een opgeblazen gevoel, winderigheid, ziekte van Crohn en het prikkelbaar darmsyndroom.

Kefir wordt ook wel de 100 jarige drank genoemd en wordt overal ter wereld gebruikt. Oorspronkelijk staat het bekend als de drank uit de Kaukasus waar de mensen heel oud worden en weinig last hebben van ziekten, omdat zij bijna dagelijks Kefir drinken.

Wat is kefir?

Melkkefir is een melkzuur bacterie, wat denk je nu, een bacterie, dat is toch niet goed? Ja wel hoor, deze bacteriën en schimmels worden als voedingsmiddel gebruikt. Deze probiotica is in staat om het darmvlies te herstellen, zodat je lichaam beter weerstand kan bieden aan virussen en bacteriën. Je eten wordt beter verteerd, waardoor je beter je voedingsstoffen op kunt nemen. Een ander bijkomend voordeel: Kefir is licht verteerbaar en de gisten en goede bacteriën verbruiken het grootste gedeelte van de lactose (melksuiker) in de melk, en wordt daardoor zo goed als lactose-vrij. In de spijsvertering wordt lactose door het enzym lactase afgebroken tot monosacchariden ( galactose en glucose ). Wat zijn monosachariden? Het is een verzamelnaam voor suikers, de galactose komt voor in melk producten en de glucose is een brandstof voor het lichaam. Lactose komt voor in de melk van alle zoogdieren, bv koemelk bevat ongeveer 5 % lactose. Bij sommige mensen lukt dit afbreken niet goed door een gebrek aan het enzym lactase. Zij kunnen daardoor geen grote hoeveelheden lactose verteren. De Koemelk kun je dan vervangen voor soja-, kokos- of amandelmelk.

Wat doet kefir ?

Kefir voeg je toe aan melk of aan sojamelk en door het fermenteren, dit is het omzetten van natuurlijke suikers, waardoor de darmen minder belast worden. Hoe doe je dat? Voeg een zakje kefir in poedervorm toe aan 1 liter melk op kamer temperatuur, even schudden en 48 uur buiten de koelkast laten staan. De kefir is nu klaar voor gebruik. Bewaar de kefir in de koelkast en als het pak bijna leeg is neem je er 3 eetlepels vanaf en voegt het toe aan een nieuw pak, ook dit weer op kamer temperatuur. Na 24 uur is deze dan weer klaar voor gebruik. Daarnaast is deze probiotica een vet verbrandende ontstekingsremmer.

Hoe gebruik je kefir?

 Kefir is een romige en gezonde zuiveldrank. Je kan het drinken, je kan er mee bakken, bv ik gebruik het in de kruidkoek en het vezelbrood. Je kunt het als ontbijt met fruit eten. Deze natuurlijke probiotica kan ondersteunend gebruikt worden bij aandoeningen en ziekten als: Candida, Crohn, Colitis Ulcerosa, Spijsverteringsproblemen, Verstoorde darmflora door antibiotica, Huidproblemen, Fybromyalgie en Chronische vermoeidheid.

Ik werk met het voedingsprogramma De Eetlijn en daar is de kefir standaard in het programma opgenomen. Het programma is glutenvrij, lactose-arm en koolhydraatbewust, hier worden je darmen heel erg blij van en jij zelf natuurlijk ook.

Heb je al ervaring met kefir of nog vragen?

Laat dan een reactie achter.

Groet Pia