0186 60 19 46          06 30 74 35 04          piawijngaarden@hotmail.com        

Seul-lia-kie?

Lees meer

Seu-lia-kie?

Coeliakie (glutenintolerantie) is een auto-immuunziekte waarbij het eten van gluten een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm veroorzaakt. De darmwand gaat kapot en de darmvlokken verdwijnen. Darmvlokken zijn essentieel in de darm: ze nemen namelijk voedingsstoffen op. Zonder voedingsstoffen ontstaat er een tekort aan vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Logisch hé dat het lichaam protesteert vanwege te korten. Denkt u maar aan diarree, obstipatie, gewichtsverlies en/of vermoeidheid.

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Brood, pasta en koekjes zijn daarom een ‘not-done’. Tegenwoordig zijn er wel veel glutenvrije varianten van brood, pasta en koekjes. In veel van dit soort producten zit veel suiker en zout verwerkt om het lang houdbaar te houden. Een prettig gevoel in de buik, maar minder goed voor de nieren, bloeddruk en hart en bloedvaten. Het is daarom van belang om zoveel mogelijk onbewerkte producten te eten. Gewoon uit eigen keuken: vers, lekker en gezond vol met vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Daarnaast is het goedkoper – het glutenvrije brood van mijn dochter kost namelijk €5,85. De glutenintolerantie van mijn dochter heeft eraan bijgedragen dat wij geen gebruik meer maken van pakjes en zakjes. Ieder nadeel heeft zo zijn voordeel!